vineri, 20 februarie 2015

Work in progress: Ileana Surducan

Fata Moșului și Fata Babei de Ion Creangă

...Iată câteva imagini din noul meu proiect, deocamdată “în lucru”. E vorba de ilustraţii la povestea Fata Moşului si Fata Babei, de Ion Creanga. Cartea va apărea anul acesta la Editura Vellant.

(Un personaj va avea mai multe expresii - deci mai multe capte pentru acelaşi corp)

Personajele şi decorurile vor fi realizate în 3D, din ceramica şi hârtie, iar ansamblul va fi fotografiat pentru a obţine imaginile finale. Doresc să creez ilustraţii cu o atmosfera aparte, care se bazează foarte mult pe materialitatea obiectelor tridimensionale. 



(Figurinele sunt realizate prin presare materialului în negativele de gips.)



(Negativele pentru capete)



(Negativele pentru corpuri)
Este un experiment care foloseşte tehnicile ceramicii pentru a crea o naraţiune vizuală, şi o adevarata provocare pentru mine. Dar îmi doresc de foarte mult timp să îmbin ceramica şi ilustraţia, iar acum mi s-a oferit prilejul. Procesul este destul de complicat, fiindcă am vrut să realizez figurine cu articulaţii mobile, astfel ca acelaşi personaj să poată fi folosit în mai multe ipostaze. Deocamdată, am modelat păpuşile şi le-am luat negativul. Astfel, pot să le multiplic. Corpurile vor fi asamblate din mai multe elemente, şi fiecare personaj va avea mai multe capete cu diferite expresii.  


(Capul Sfintei Duminici)


(Elementele din care e alcatuita o figurina: braţele şi picioarele sunt articulate - ca să pot aşeza un personaj în cât mai multe poziţii.)



(Capetele cu diverse expresii pentru cinci personaje)

Următorul pas este realizarea costumelor şi a decorurilor.
...Iata primele personaje!



(Fata Mosului)



(Sfanta Duminica)