joi, 9 iunie 2016

József Vass: Work in progress

Piatra de jad a lui He Shi

                                       
                      Am lucrat la ilustraţiile unei mici cărţi bilingve român-chinez în care se vor regăsii şapte povestiri chinezeşti scurte. În total vor fi şapte ilustraţii, una pentru fiecare povestire. Cartea se numeşte "Piatra de jad a lui He Shi" în traducerea lui Bălașa Maria.
               
M-am bucurat tare mult de tematică când am primit propunerea pentru a contribui cu ilustraţile mele.  Întodeauna am vrut să fac măcar un desen cu această tematică. Îmi place să lucrez într-un stil mai decorativ şi să mă pierd în detalii -  chiar dacă acest lucru de multe ori este un minus deoarece durează mult prea mult procesul. Însă acest minus la final este mult prea puţin important dacă şi eu şi clientul suntem mulţumiţi de rezultat. Până acum nu am avut timpul necesar de a aborda aceasta temă, dar acum dacă sa ivit această posibilitate lucrez cu mare entuziasm la el.
               


                       De ceva timp lucrez de acasă, fiind freelancer. Nu am un program strict, de multe ori lucrez până noaptea târziu. E linişte şi noaptea prietenii nu mă caută să merg la cafea şi nu vin  în vizită la mine.
              
  
                      Oricum, după ce îmi beau cafeaua "de dimineaţă" recitesc textul care trebuie să-l ilustrez în ziua respectivă.  Mă documentez ce elemente pot folosii în noua ilustraţie să fie cât mai relevante tematicii şi să nu fie doar fantezia artistului. Pregătesc creioanele, foile albe, liner-ele cu tuş negru şi mă apuc de schiţat stând la una dintre mesele mele din cameră. Nu am un atelier special, chiar dacă din când în când fac şi ilustraţii în acuarele şi aş avea nevoie de mai mult spaţiu. 

                                      
                      Mai mulţi prieteni când m-au vizitat pentru prima oară m-au întrebat dacă această cameră este atelierul meu ori dorm aici... În camera asta le fac cam pe toate. Îmi beau cafeaua, ceaiul, pictez, desenez, dorm, ascult muzică. Este un locşor al meu unde mă simt bine.
           
                                     
 Schiţele le fac destul de detaliate ca după aceea, când ajung la lucrul digital să trebuiască să mă gândesc doar la culorile pe care le voi folosi. Este un  proces destul de îndelungat, lucrând la o singură ilustraţie chiar şi două zile.


                              De multe ori atât de mult îmi place ceea ce fac că uit de mine cu orele, însă draga mea pisică Szaffi (Sofi) are grijă să îmi reamintească să mai iau şi câte o pauză - din când în când vrea să fie iubită şi răsfăţată. 
                        Şi da, şi eu îmi împart locul meu creativ cu o pisică "înaripată" ca şi mulţi ilustratori din Clubul Ilustratorilor.