marți, 14 aprilie 2015

Maria Moldovan: Work in progress

Linii invizibile




Momentan nu am atelier. Și nu am nici masă de lucru. Dar din fericire am de lucru tot timpul așa că am colțuri de cameră și colțuri de masă unde mă instalez și lucrez.
În sufragerie, care este și dormitor am un colț pentru pictură.



Pentru ilustrații mă instalez în camera lui Mátyás pe masa lui de lucru. Care este de fapt masa din copilărie al soțului.




Când Mátyás pleacă la grădiniță înainte de masă, eu mă instalez cu creioanele, hârtiile mele și desenez. Acum lucrez la o carte cu o temă tare dragă mie pentru că tocmai îl trăiesc din deplin. Cartea povestește despre cum suntem atașați unul de altul prin sentimente, gânduri, trăiri interioare și o grămadă de lucruri invizibile ochiului, palpabile numai pentru suflet. Despre cum reușim cu ajutorul acestor corzi invizibile să fim împreună în suflet și atunci când nu ne aflăm în aceeași loc.
Așa că Mátyás pleacă la grădi...și eu desenez între jucăriile, floarea, creioanele lui despre Coarda Invisibilă.











Pînă acum am lucrat mult în ulei. Îmi place foarte mult adâncimea ce poate conferi suprapunerea a mai multor straturi. Dar este un proces lent și lung, și nu totdeauna am răbdare și timp. Trebuie să lucrez și la o scară mai mare pentru a avea multe detalii. Pe lângă aceste lucruri încă de anul trecut am simțit nevoia să trag linii, să mă joc cu linii, în special linii în creion de grafit și creioane colorate. De mult îmi doresc o carte cu ilustrații pe fond alb, cu mult aer.




Astfel am ales creioane și acvarele. De ani de zile mă holbez la acvarelele scumpe, micuțe ca o bomboană, mă enervez și mă duc acasă fără ele. De data asta am cumpărat niște bomboane foarte scumpe, așa pe rând, la bucată. Știu că nu merită așa, trebuie luată cutia mare cu multe culori, dar în felul acesta nu mă enervez, cumpăr câte una sau două, vin acasă și mă joc cu nuanțele vii, pline de viață, superbe.




După masă împărțim masa de lucru, colțul de pictură, instrumentele, jucăriile, gândurile, cuvintele și floarea. Și bucuria de a fi  împreună.